16 Eylül 2014 Salı

Robyn Rihanna Fenty vs Arcadia Group Brands (T/A Topshop)

Topshop: 1964'de kurulan, giyim, ayakkabı, makyaj ve aksesuar vb ürünlerin satışı gerçekleştiren İngiliz perakendeci Topshop’un bugün sadece İngiltere'de 300'den fazla mağazası vardır. 100'den fazla ülkeye de satış yapmaktadır.

Robyn Rihanna Fenty: Bilenen adııyla kısaca Rihanna, Barbadoslu R&B ve pop şarkıcısı.

2012 Mart ayında Topshop, üzerinde Rihanna’nın resmi olan tişörtler satmaya başlar.

Klip çekimi esnasında, bağımsız bir fotoğrafçı tarafından çekilen bu fotoğraf için Topshop, fotoğrafçından lisans alır. Fakat fotoğrafın sahibi Rihanna’dan kullanım için herhangi bir izin/lisans almaz.


Bunun üzerine Rihanna, 2013 yılının temmuz ayında, onayı olmadan satışın yapılması üzerine, haklarının ihlal edilmesi sebebi ile Topshop'un ana şirketi olan Arcadia Group'a dava açar

Bu sırada Rihanna’nın başka bir moda firması ile halihazırda bir anlaşması bulunmaktadır.

Mahkeme, bu kadar ünlü birinin resminin kullanılmasının; resmin sahibinden izin alınarak kullanıldığı algısı oluşturacağından ve ününün de etkisi ile satışları etkileyeceği durumunu göz önüne alarak Rihanna’nın lehine karar verir.

Mahkeme resmin kullanılmamasına, aynı zamanda yasal masrafların da Topshop’ un ödemesine ve 2013 Eylül ayında açıklanan cezaya göre de 14 gün içinde Topshop’un Rihanna’ya 200.000 euro ödemesine karar verir.

Tescil için başvurusu yapılmış markanın, başkasına ait kişi ismi, fotoğrafı, telif hakkı veya herhangi bir sınai mülkiyet hakkını kapsaması halinde, hak sahibinin itirazı üzerine tescil başvurusu reddedilir. Herhangi bir tescil başvurusunda bulunulmasa da bu hususta Yeni Ceza Kanunumuzda getirilmiş olan hükümler mevcut olup, izinsiz kullanımlar suç sayılmaktadır.Kişinin görüntüsü üzerindeki hakkı genel kişilik hakkının özel bir görünüş şeklini oluşturmaktadır. Bu hak her insanın, temel olarak kendi resmi üzerinde bunu kamuya yayma bakımından tam ve mutlak bir hakkının olması anlamına gelmektedir. Görüntü hakkı anlamındaki görüntü sadece fotoğraf ya da film çekimlerini değil aksine bir kimsenin tanınmasını sağlayan her türlü temsili de kapsamaktadır. Bu bağlamda çizgi, karikatür, fotomontaj ve hatta dublör bile görüntü hakkı çerçevesinde kabul edilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder