15 Eylül 2014 Pazartesi

Jovani Fashion, Ltd. vs Fiesta Fashions

Jovani Fashion kadın elbiseleri tasarımcısı ve üreticisidir. Özellikle; abiye, gecelik ve balo elbiseleri üretir.

2010 Eylül ayında; sahip olduğu telif haklarının ihlali sebebi ile birçok üretici ve perakendeciye dava açar.

Bunlardan birisi de Fiesta Fashions’dır.

Jovani elbiselerde kullanılan pulların boyut ve yerlerinin, saten bel kısmının ve alt taraftaki tül kısmının benzerliğini belirterek haklarının ihlal edildiğini savunur.


Fiesta davayı ret eder. Telif haklarının, sadece elbiselerin yer aldığı 2 boyutlu olan kataloglar için geçerli olabileceğini, 3 boyutlu olarak üretilmiş olan elbiseler için telif hakkı alınamayacağı (not copyrightable) ve korunamayacağını belirtir.

Bölge Mahkemesi konsept olarak ayırt edici bir özelliğinin olmadığına, oluşturulan çalışmanın bir balo elbisesi göz önüne alındığında, yeteri kadar özgün bulunmadığına karar verir. Herkesin benzer bir çalışma yapabileceğini belirterek, Jovani’nin belirtmiş olduğu unsurlar için telif hakkı alınamayacağını belirtir.

Böylelikle Fiesta’nın sebep olabileceği bir ihlal durumu da ortadan kalkar.  

Bu karar üzerine, 2012 yılının sonuna doğru, Jovani bir üst mahkemeye gider:

Şikayeti benzer şekilde ret edilerek bölge mahkemesinin vermiş olduğu karar onaylanır.

Jovani son olarak 2013 Ocak ayında bu kararı da temyize götürür ve yüksek mahkeme aracılığı ile itiraz eder.

Yüksek mahkemenin ilgili itiraz için kararı henüz açıklanmamıştır.

Aslına bakarsak mahkemelerin vermiş oldukları kararlar doğrudur diyebiliriz. Katalog vb. dokümanlar telif hakları ile korunabilir. Fakat buralarda yer alan unsunlar ayrı ayrı ele anılarak telif hakkı korumasından faydalanamayabilir.  

İlgili çalışmaların korunması için başka koruma yöntemleri uygulanmalıdır. Böyle bir çalışmanın etkin bir şekilde korunmasını sağlamak için tescil edilmesi gerekmektedir. Bir tasarımın tescil edilmesi için yeni ve ayırt edici olması gerekmektedir.

Tescilli olmayan tasarımlar ise haksız rekabet unsurları ile korunmaktadır. Haksız rekabetten söz etmemiz için çalışmanın özgün olması ve iki tasarımın karıştırılması ihtimalinin olması gerekmektedir ve bu çalışmanın aleni bir duruma gelmesi yani bilinir ve toplum tarafından ulaşılabilir olması gerekmektedir.

Jovani’nin bu unsurları sağladığı pek söylenemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder