28 Eylül 2014 Pazar

Miami Street Artist vs American Eagle Outfitters



AholSniffsGlue, asıl adı David Anasagasti, graffiti çalışmaları yapan Miami’li sokak sanatçısıdır.



American Eagle Outfitters, Inc; daha çok 15-25 yaş arasına hitap eden, Pittsburgh merkezli bir Amerikan giyim, aksesuar ve kişisel bakım ürünleri perakendecisidir.

David Anasagasti yapmış olduğu çalışmalarından bazılarının çok benzer bir şekilde ve de izinsiz olarak American Eagle tarafından kullanıldığını farkeder.


American Eagle; ihlal iddiası içeren çalışmaları, ABD, Kolombiya, Panama ve Japonya başta olmak üzere, çeşitli sosyal medya sitelerinde, reklam panolarında ve mağazalarında kullanmıştır.





































David Anasagasti American Eagle’a izinsiz olarak bu kullanımlarından dolayı 23 Temmuz 2014 tarihinde dava açmıştır.

Bu çok yeni açılmış dava için henüz mahkeme tarihi belli değilken, David Anasagasti’nin arkadaşları da boş durmamışlardır.

American Eagle’nın Kolombiya’daki bir mağaza açılışı sırasında, ihlal iddasına sebep olan ikonik gözbebeklerini mağazanın hemen yanında sekiz metrelik ahşap bir panel üzerinde çalışarak, sosyal medya için pozlarını vermişlerdir.


American Eagle’nın izinsiz olarak, bu kadar benzer ve aleni bir kullanımı sonucunda, davayı David Anasagasti’nin kazanabileceğini şimdiden söylemek yanlış olmaz herhalde.

Veyahut benzer davalardaki gibi davacı ve davalı aralarında anlaşarak bu dava sürecini sonlandıracaklardır.

Bekleyip göreceğiz…

·         5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Madde 1: Bu kanuna göre eser; sahibinin hususiyetini taşıyan ve kanunda yer alan diğer hükümler uyarınca ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri sayılan her nevi fikir ve sanat mahsulüdür.
·         Eser Sahibi ise Madde 8: Bir eserin sahibi onu meydana getirendir. Bir işlenmenin ve derlemenin sahibi, asıl eser sahibinin hakları mahfuz kalmak şartıyla onu işleyendir.
·         Umuma Arz Salahiyeti Madde 14: Bir eserin umuma arz edilip edilmemesini, yayımlanma zamanını ve tarzını munhasıran eser sahibi tayin eder. Bütünü veya esaslı bir kısmı alenileşmemiş olan, yahut ana hatları her hangi bir suretle henüz umuma tanıtılmayan bir eserin muhtevası hakkında ancak o eserin sahibi malümat verebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder