25 Ağustos 2014 Pazartesi

L.A. PRINTEX vs AEROPOSTALE

LA Printex firması, Los Angeles merkezli kumaş üreticisidir.

2009 yılında; LA Printex, Aeropostale’ye, izni olmadan tasarımını kullanması sebebi ile dava açar.

Bu dava, LA Printex’in tekstil tasarımlarının ihlali için, büyük perakendeciler karşısında, son beş yılda açmış olduğu 200’ü aşkın davadan biridir.

Bölge mahkemesi, söz konusu tasarım tescilinin yayınlanmamış olması sebebi ile LA Printex firması aleyhine karar vermiştir.

Bu durum (yayınlanmamış olması) tescil ofisinin hatasından kaynaklanan bir durum olmak ile birlikte, LA Printex firması bu hatayı 2010 yılında gidermiştir ve üst mahkemeye gitmiştir.

2012 yılında; üst mahkeme, LA Printex firmasının bu deseni 2003-2009 yılları arasında kullandığını dikkate alarak, alenileşmenin gerçekleştirdiğini ve Aeropostale firmasının bu tasarımdan habersiz olmasının kabul edilemeyeceğini belirtmiştir.

Mahkeme, tasarımın yayınlanmamış olmasının, kullanılabilir olabileceği anlamına gelmediğini, desenler arasındaki benzerliklerin fazla olduğunu belirterek ilgili kararı bozmuştur ve kararın tekrar değerlendirilmesi için ilgili mahkemeye geri göndermiştir.

Şu aşamada devam eden söz konusu sürece ilişkin benzer tasarımları aşağıda görebilirsiniz.



Kural olarak ayırt edicilik değerlendirmesi yapılırken; ebat, renk ve malzemede yapılan değişiklikler, ayırt edici nitelik olarak değerlendirilmezler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder