7 Aralık 2014 Pazar

Hells Angels vs Young Jeezy

Hells Angels; 1948’de kurulan Hells Angels Motosiklet Kulübü; genellikle Harley-Davidson motosiklet kullanan üyeleri ile bilinen, Dünya'nın en büyük motosiklet kulübüdür.

 

Young Jeezy; Jay Jenkins, bilinen adıyla Young Jeezy, Amerikalı rapçi ve söz yazarı.


Hells Angels, HA, 81, HAMC kısaltmalarını ve eski başkan Frank Sadliek tarafından tasarlanan amblemi, Death Head (aşağıda) logosunu kullanmaktadır.














Hells Angels; Death Head logosunun benzer bir şekilde şapka, gömlek ve yelek başta olmak üzere, Young Jeezy tarafından oluşturulan çeşitli ürünlerde (8732 APPAREL, aşağıda) kullanmasına karşı, 2013 yılının sonlarına doğru dava açar.




Bu amblem Türkiye’de dâhil olmak üzere birçok ülkede HELLS ANGELS MOTORCYCLE CORPORATION adına tescillidir.

5 Şubat 2014 tarihinde, Kaliforniya Federal Mahkemesi, tarafların sorunu çözmek üzere bir araya gelmeleri ve anlaşmaları gerektiği yönünde kararını vermiştir.

Taraflar bir araya gelerek bu ihlal davasında bir anlaşmaya varmaya çalışacaklar.  


Yukarıdaki görseller için, bilgilenmiş kullanıcı gözü dediğimiz kullanıcılar nezdinde bir karıştırma söz konusu olmayabilir; fakat burada Young Jeezy’in tasarımı oluştururken seçenek özgürlüğünü kullanmadığını da söyleyebiliriz

Cevaplamamız gereken sorular;  
Genel izlenimde belirgin farklılıklar var mı?
Farklılıklar mı daha çok yoksa ortak özellikler mi?
Bilgilenmiş kullanıcı gözünün bu iki tasarım için, ürünü veya üreticiyi karıştırma ihtimali var mı?
Young Jeezy tasarımını oluştururken seçenek özgürlüğünü kullanmış mı?

ABD Adalet Bakanlığı tarafından organize bir suç örgütü olarak kabul edilen Hells Angels, konu fikri mülkiyet haklarına geldiği zaman hakları savunmak için mücadele etmektedir. Hells Angels daha öncesinde de benzer şekilde birçok dava açmıştır. 2006’da Walt Disney, 2010’da Zappos Retail, 2011’de Amazon, 2012’de ise MTV ve Toys R Us Inc.’e karşı davalar açmıştır. Günümüzde; üretim, verimlilik ve kalite anlamında bir çok firma birbirini yakalamış veya yakalayabilecek pozisyona gelmiştir. En azından bazı şartlar dahilinde, birbirlerini yakalama imkanları mevcuttur. Burada farklılığı oluşturan veya oluşturacak yegane unsur bilginin gücü yani fikri mülkiyet haklarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder