21 Aralık 2014 Pazar

Warner Bros vs Yavuz Ünal

Tweety; Warner Bros'un Looney Tunes ve Merrie Melodies serilerinde yer alan kanarya karakteridir.


Tweety, ilk kez Bob Clampett tarafından oluşturulmuştur. İlk görünümü, 1942 yılındaki A Tale of Two Kitties adlı kısa filmdedir. O zaman Tweety yavru bir kuştu ve adı Orson'du.

Sonradan Friz Freleng, Tweety'yi yeniden oluşturmuştur. O zamandan sonra Tweety, Freleng'in Sylvester'ı ile birlikte görünmeye başlamıştır.

Yavuz Ünal; İstanbul Zeytinburnu’nda tekstil atölyesi sahibidir.

Yavuz Ünal polisin sahte marka operasyonu sırasında, üzerinde ABD’li animasyon devi Warner Bros’un tescilli markası Twetty’nin resimleri bulunan taytlarla yakalanır. Üzerinde Tweety’nin resimleri bulunan 950 adet tayt vardır.

Hakkında tutanak tutulur ve ifadesinin ardından serbest bırakılır.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Yavuz Ünal’a marka hakkına tecavüz suçlamasıyla Bakırköy 1’inci Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açar.

Yavuz Ünal mahkemede verdiği ifadesinde, taytları Hüseyin isimli bir kişiden borçlarına karşılık aldığını, sahte olduğunu da bilmediğini iddia eder.  

Mahkeme Yavuz Ünal’a 1 yıl hapis cezası verir ve taytların imha edilmesini kararlaştırır. Ancak Ünal’ın cezası duruşmalardaki iyi hali nedeniyle cezası 10 aya indirilir.

Verilen cezada mahkeme hükmün açıklanmasını geri bırakır. Artık Yavuz Ünal 5 yıl içerisinde herhangi bir suç işlerse, bu davadan aldığı ceza yeni cezasına eklenecektir. 
Diğer tüm karakterlerinde olduğu gibi Tweety karakteri de Warner Bros adına Türkiye’de tecilli bir markadır.

556 sayılı KHK, Madde 61/A,

Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal veya hizmet üreten, satışa arz eden veya satan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Marka koruması olan eşya veya ambalajı üzerine konulmuş marka koruması olduğunu belirten işareti yetkisi olmadan kaldıran kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
Yetkisi olmadığı halde başkasına ait marka hakkı üzerinde satmak, devretmek, kiralamak veya rehnetmek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde ayrıca bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçlardan dolayı cezaya hükmedebilmek için markanın Türkiye’de tescilli olması şarttır.
Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır.
Üzerinde başkasının hak sahibi olduğu marka taklit edilerek üretilmiş malı satışa arz eden veya satan kişinin bu malı nereden temin ettiğini bildirmesi ve bu suretle üretenlerin ortaya çıkarılmasını ve üretilmiş mallara el konulmasını sağlaması halinde hakkında cezaya hükmolunmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder