15 Aralık 2014 Pazartesi

Burger King vs Burger Turk


Dünya genelinde 91 ülkede 13 bini aşkın restoranda hizmet veren Burger King ile ilk şubeleri 2010’da İzmir’de açılmaya başlayan ve sayıları 10’a yaklaşan Yalvaçlar Grup bünyesindeki Burger Turk (NFS Gıda Turizm A.Ş.) davalık olur.

Burger King avukatları, logo ve restoran konseptlerinin taklit edildiği iddiasıyla Temmuz 2010’da İzmir Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açar. Davalı tarafın kendi markalarının bilinirliğinden yararlanarak haksız kazanç elde ettiğini iddia eder. Mahkemeden tedbir kararı isteyen Burger King tarafı, tanınmış logo ve yazım stiline benzeyen kullanımları taşıyan tüm ürünler ile tanıtım materyallerinin kullanılmasının önlenmesi ve bu ürünlerin imhasını ister; ayrıca maddi ve manevi tazminat talebinde de bulunur.

Hazırlanan bilirkişi raporu sonrası mahkeme ihtiyati tedbir kararı verir. Kararla birlikte Burger Turk tabelalarının kullanımı yasaklanır.

Burger Turk tarafı bu karar sonrası, tabelada kısmı bir değişikliğe gider ve Burger Turk yazısının başına NFS ibaresi ekler. Restoran konseptinde ise önemli bir değişikliğe gitmez.


Burger Turk mahkemeye yaptığı savunmada ise, öncelikle davacı şirket merkezinin Amerika olduğuna işaret ederek mahkemenin yetkisiz olduğuna işaret eder. Şirketin bu değerlendirmesi mahkemece karşılık bulmaz.

Burger Turk tabelada kullandıkları renklerin Türk bayrağından alındığını, renklerin kimsenin tekelinde olmadığı vurgular. Savunmada “Türk Hamburgeri”, “Ottoman Burger” ibarelerinin kullanıldığı vurgulayarak, farklı bir konseptlerinin olduğuna işaret eder ve Burger King’in Amerika konseptine sahip olduğunu, kendilerinin ise Türk konseptine sahip oldukları vurgular.

Mahkemenin talep ettiği bilirkişi raporları ise Burger Turk aleyhine çıkar.

Mahkeme davayı 13 Şubat 2012’de karara bağlar. “NFS Burger Turk restoranları ile hem tanınmış Burger King logosu hem de restoran konseptlerine Burger King benzeme gayretinin olduğu, verilen ihtiyati tedbir kararına rağmen, davalı kullanımlarına küçük eklemeler yaparak bunları aynen kullanmaya devam ettiği” yorumunda bulunur. Tüketicinin, Burger King ve NFS Burger Turk arasında bağlantı olduğu düşüncesine kapılabileceğine hükmeder. Aynı renk tabelanın kullanıldığını, logoların konumlandırılış biçiminin de benzer olduğuna, ayrıca benzer dekorasyonların kullanıldığına işaret eder. 

Mahkeme NFS Burger Turk’ü haksız bularak kullanılan marka ile tabela ve tanıtım araçları dahil, tüm materyallerin toplanıp imhasına karar verir.

Ayrıca davalı şirketin, Burger King’e 45 bin TL maddi, 10 bin TL de maddi tazminat ödenmesine karar verir.

Mahkemenin kararı NFS Burger Turk tarafından Yargıtay’a götürülür ve yerel mahkeme kararının bozulması istenir.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını onayarak yapılan itirazları da reddeder.

Yargıtay’ın kararı sonrası son olarak NFS Burger Turk karar düzeltme başvurusu yapar. Karar düzeltme başvurusu da yine aynı daire tarafından reddedilir. Böylece karar kesinleşmiş olur.

Kararın kesinleşmesi ile birlikte mahkemenin öngördüğü tazminat tutarlarının tahsili için icra takibi başlatılır. Dava süreci devam ederken de Burger Turk şubelerinin bazıları ise kapatılmıştır.

Kaynak: Destek Patent

556 sayılı KHK, Madde 9: Marka tescilinden doğan haklar münhasıran marka sahibine aittir. İhlal durumlarında aşağıda belirtilen durumlar, birinci fıkra hükmü uyarınca yasaklanabilir:
a) İşaretin mal veya ambalajı üzerine konulması.
b) İşareti taşıyan malın piyasaya sürülmesi veya bu amaçla stoklanması, teslim edilebileceğinin teklif edilmesi veya o işaret altında hizmetlerin sunulması veya sağlanması.
c) İşareti taşıyan malın gümrük bölgesine girmesi, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması.
d) İşaretin, teşebbüsün iş evrakı ve reklamlarında kullanılması.
e) İşareti kullanan kişinin, işaretin kullanımına ilişkin hakkı veya meşru bir bağlantısı olmaması koşuluyla, işaretin aynı veya benzerinin internet ortamında ticari etki yaratacak biçimde, alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük veya benzeri biçimlerde kullanılması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder