20 Kasım 2014 Perşembe

Modern Dog Design vs. Target Corporation- Disney - Jaya Apparel Group

Modern Dog Design; Modern Dog Design Co. 1987’de Seattle’da Robynne Raye and Michael Strassburger tarafından kurulan küçük bir tasarım stüdyosudur. Müşterileri arasında Seattle Aquarium, Swatch, Coca-Cola, K2 Snowboards, HarperCollins, Nordstrom, Blue Q, New York Times, Warner Bros. Records, and Shout! Factory gibi firmalar yer almaktadır.

Target Corporation; 1902’de kurulan, merkezi Minneapolis, Minnesota’da bulunan ABD'li perakende şirketidir. Şirket Walmart'ın ardından ABD'nin en büyük ikinci indirimli perakendecisidir.

Modern Dog, 20. yılında çalışmalarından oluşan bir kitap yayınlar. Bu kitabın iç kapağında da yine kendilerinin oluşturmuş oldukları çeşitli köpek çizimlerine yer verir.

Kitap 2008 yılında yayınlanır. 22 Şubat 2010 tarihinde de telif hakkı olarak ilgili kaydı gerçekleştirilir.


2011 yılında, Target Corporation, Disney’in Jaya Apparel Group’a ürettirmiş olduğu, aşağıda görmüş olduğunuz tişörtü satışa sunar. 


Modern Dog, Target ve Disney tarafından üretilen ve satışa sunulan bu tişörtte kendi çalışmasında yer alan bazı resimlerin kullanıldığını farkeder.

23 Eylül 2013 tarihinde;  Modern Dog Design Company; Target, Disney and Jaya Apparel Group’a karşı, kendisine ait olan toplam 136 çiziminden 27 çiziminin, satışa sunulan tişörtlerde yer aldığını ve haklarının ihlal edildiğine dair dava açar.


Dava masraflarını karşılamak için Modern Dog’un sahipleri Robynne Raye ve Michael Strassburger evlerini dahi satar. Bu davanın duyulması üzerine; bir çok benzer firma ve tasarımcı destek olmak için kampanya başlatır ve Modern Dog’un davasına bağış (27.000 $) toplayarak katkıda bulunurlar. 

Disney bu ürün için Jaya Apparel’e ilgili ücretini ödemiştir.

Fakat sorulması gereken asıl soru, çalışmanın gerçek hak sahibi Jaya Apparel midir? Oluşturulan çalışma taklit mi yoksa esinlenme mi?  


Son olarak Modern Dog’dan aldığımız bilgiye göre 31 aralık 2013 tarihi itibariyle taraflar anlaşma yoluna giderek davayı sonlandırmışlardır.

Not: Kural olarak ayırt edicilik değerlendirmesi yapılırken; ebat, renk ve malzemede yapılan değişiklikler, ayırt edici nitelik olarak değerlendirilmezler.

554 Sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Tasarım Hakkına Tecavüz Sayılan Fiiller, Madde 48 - Aşağıda yazılı fiiller tasarım hakkına tecavüz sayılır.

Tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın tasarımın aynını veya belirgin bir şekilde benzerini yapmak, üretmek, piyasaya sunmak, satmak, sözleşme akdi için icapta bulunmak, kullanmak, ithal etmek ve bu amaçlarla depolama, elde bulundurmak;
Tasarım belgesi sahibi tarafından sözleşmeye dayalı lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devir etmek,
Bu maddenin önceki a ila b bentlerinde yazılı fiillere iştirak veya yardım veya bunları teşvik etmek veya hangi şekil ve şartlarda olursa olsun bu fiillerin yapılmasını kolaylaştırmak,
Kendisinde bulunan ve haksız olarak üretilen veya ticaret alanına çıkarılan eşyanın nereden alındığını veya nasıl sağlandığını bildirmekten kaçınmak,
Gasp.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder