9 Ekim 2014 Perşembe

Anna Sui vs Forever 21

Anna Sui (Amerika Moda Tasarımcıları Konseyi tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü kazanan Amerikalı moda tasarımcısı) 2007 yılında New York ABD Bölge Mahkemesi’nde Forever 21’e karşı dava açar.

Bu dava son beş yıl içindeki Forever 21’e açılmış olan 150 davadan sadece birisi olmuştur.

Anna Sui'nin New York moda haftasında sergilediği, henüz daha satışa dahi sunmadığı bahsi geçen tasarımını ve Forever 21'in tasarımını aşağıda görebilirsiniz.


Tasarım ayırt edicilik kriterlerine göre bir değerlendirme yapacak olursak;

·         Genel izlenimde belirgin farklılık ilkesi: Yukarıdaki görselleri incelediğimizde, genel izlenimde belirgin farklılıklar olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
·         Farklılıklardan çok ortak özelliklere ağırlık verilmesi ilkesi: Ortak özellikleri farklılıklardan çok daha fazladır.
·         Bilgilenmiş kullanıcı gözü ilkesi: Bilgi sahibi olan; bilgilenmiş bir tüketici gözünün, bu iki tasarım için, ürünü/üreticiyi karıştırma ihtimali vardır.
·         Seçenek özgürlüğü ilkesi: Forever 21’in farklı bir tasarım oluşturma seçeneği ve özgürlüğü bulunmaktadır. Mevcut benzerlik herhangi bir teknik zorunluluktan kaynaklanmamaktadır.
·         Alenileşme ilkesi: Anna Sui’nin gerçekleştirmiş olduğu defile ile ürün tanıtımı/lansmanı/katalog vb. eylemler ile bu desen tasarımını alenileştirdiğini (bilinir hale getirdiğini) söyleyebiliriz.

Anna Sui ve Forever 21 mahkeme sonuçlanmadan uzlaşmaya varırlar.  

Mahkeme devam etseydi ve sonuçlansaydı ne karar çıkacağını tahmin etmek zor değil tabi ki.  

Yukarıda yapmış olduğumuz tasarım ayırt edicilik kriter değerlendirmelerini, aşağıda yer alan diğer Forever 21 ihlalleri için sizler de yapabilirsiniz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder