22 Ekim 2014 Çarşamba

Alexander McQueen vs Steve Madden

Lee Alexander McQueen İngiliz moda tasarımcısı ve desinatör. 1996'dan 2001'e kadar Givenchy'de baş tasarımcı olarak çalışması ve kendi Alexander McQueen etiketini oluşturması ile tanınır.

Steve Madden, Steven Madden Ltd.’nin kurucusu ve CEO’su. ABD'de yaklaşık 100 mağaza olmak üzere toplamda 185 mağazası bulunan ayakkabı firmasıdır.

Ocak 2009'da Alexander McQueen motosiklet ceketinden esinlenerek oluşturduğu Faithful Bootie isimli tasarımını satışa sunar.

Eylül 2009'da Steve Madden’nin Seryna Bootie isimli modeli için Steve Madden’e ihtar gönderir. Steve Madden üretim ve satışı durdurmayı ret eder.


İşin ilginç kısmı ise Google’da Seryna Bootie için arama yapıldığında bazı bloglarda bu model ile ilgili olarak, "Steve Madden tarafından üretilen Seryna Bootie, Alexander McQueen'in motosiklet ceketi bootie’nin ekonomik bir versiyonudur." yazmasıdır. Aslına bakılırsa öyledir de; Alexander McQueen’in ayakkabısı 1159 $ iken Steve Madden’in ayakkabısı 129.99 $’dır.

Ekim 2009’da ise Alexander McQueen vakit kaybetmeden dava açar. Dava görülmez çünkü taraflar uzlaşma yoluna giderler.

Ortada ayırt edilemeyecek kadar benzer bir ürünün bulunması ve bu benzerinin de aleni olarak üretilmesi ve satılması sonucunda, davadan ne gibi bir sonuç çıkabileceğini kestirmek zor değil.

Bu arada yukarıdaki görselleri incelediğimizde her ne kadar birebirmiş gibi gelse de aralarında bir fark bulunmaktadır.

Ürünler arasındaki tek fark fermuar kulplarının farklı olmasıdır.


Tasarımların, öncekilerden tamamen farklı olmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Tasarımcı daha önceki tasarımlardan esinlenerek ve hatta onlardan faydalanarak yeni bir tasarım meydana getirebilir. Çünkü fikri mülkiyet hukukunda taklit yasak olmakla birlikte esinlemek daima serbesttir. Günümüzde birçok tasarım, öncekilerden yararlanılarak meydana getirilmiştir. Başka bir tasarımdan yola çıkarak ortaya konan bir tasarımın yenilik özelliğini taşıdığını söyleyebilmek için, söz konusu tasarımın esasını (temelini), tasarımcısının oluşturması gerekir. İşte kanun koyucu bu düşünceden hareketle önceki tasarımlardan tamamen farklı olan tasarımları koruduğu gibi, küçük ayrılıklardan daha fazla bir farklılık gösteren tasarımları da koruma kapsamına almıştır. (Tasarım Kavramı ve Hukuksal Koruma - Cahit Suluk)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder