1 Mart 2015 Pazar

Hermès International vs Emperia, Inc.


Hermes International SA, Hermes Paris ya da sadece Hermes, çeşitli kaliteli ürünler satmak amacı ile 1837 yılında Fransa'da kurulmuş olan; deri, aksesuar, parfümeri, lüks eşya ve hazır giyim konusunda uzmanlaşmış Fransız üretici firma.


Emperia; Los Angeles merkezli moda çanta tasarımcısı ve üreticisidir. Çeşitli aksesuarlar ve çanta üretimi ve satışını gerçekleştirmektedir.

Bazı TV Show ve dizilerinde yer alarak adından sıkça söz ettiren Hermes’ in çantaları, yüksek fiyatlarına rağmen, birçok tüketici tarafından tercih edilmektedir. Hermes’ in 2012 yılında tanıttığı çantası; Hermes Pierre Hardy’ye 1,9 Milyon dolar fiyat biçilmiştir. Tabi bu fiyata üzerindeki dört adet elmas da dâhildir.

Hermes’ in mayıs ayında açtığı davaya söz konusu olan çantalarının fiyatlar ise 5000 ila 10000 $ arasında değişmektedir. Hermes bu kadar değerli olan ürünlerini korumak için tasarımlarını tescil ettirmiştir. Davaya konu olan çantanın modelinin ABD’de tescili bulunmaktadır. Ekteki PDf dosyasında diğer çanta görsellerini de görebilirseniz.


Emperia ihtar mektupları almasına rağmen ihlal iddiasına neden olan ürünlerin satışına devam etmiştir.

Bunun üzerine de yaklaşık bir ay önce (7 Mayıs 2014) Hermes el yapımı ürettiği çantalarının taklit edildiğini iddia ederek, Emperia Inc., Anne-Sophie Inc. ve Top's Handbag Inc.’e dava açar.


Değerlendirme esnasında sorulması gereken sorularımız;
Genel izlenimde belirgin farklılıklar var mı?
Farklılıklar mı daha çok yoksa ortak özellikler mi?
Bilgilenmiş kullanıcı gözünün bu iki tasarım için, ürünü veya üreticiyi karıştırma ihtimali var mı?
Emperia tasarımını oluştururken seçenek özgürlüğünü kullanmış mı?

Dava henüz çok yeni de olsa mahkemenin karıştırılma ihtimali üzerinde çok durmayacağını söyleyebiliriz. Zira zenginlik göstergesi olarak kullanılan Hermes’in yüksek fiyatlı çantalarınının Emperia’nın ürünleri ile karıştırılması mümkün gözükmemektedir. Tabi burada değerlendirilecek yegane unsur karıştırılma ihtimali değil. Hermes’in tescilin bulunması, haksız rekabet unsuru, itibarı lekeleyecek şekilde ucuz/uygun ürün/tasarım vb bir çok unsur değerlendirilecektir.

Tasarımdan doğan hakları ihlal edilen tasarım hakkı sahibi, mahkemeden şu taleplerde bulunabilir;

a) Fiilin tecavüz olup olmadığının tespitini;
b) Tasarımdan doğan haklara tecavüz fiillerinin durdurulması ve önlenmesi talebi;
c) Tecavüzün giderilmesi ve maddi ve manevi zararın tazmini talebi;
d) Tasarımdan doğan haklara tecavüz suretiyle üretilen veya ithal edilen ürünlere, bunların üretiminde doğrudan doğruya kullanılan araçlara el konulması talebi;
e) Mümkün olduğu takdirde bu maddenin (d) bendi uyarınca el konulan ürün ve araçlar üzerinde kendisine mülkiyet hakkının tanınması talebi; 
f) Tasarımdan doğan haklara tecavüzün devamını önlemek üzere tedbirlerin alınması, özellikle bu maddenin (d) bendine göre el konulan ürünlerin ve araçların şekillerinin değiştirilmesi veya tasarımdan doğan haklara tecavüzün önlenmesi için, kaçınılmaz ise, imhası talebi;
g) Tasarımdan doğan haklara tecavüz eden kişi aleyhine verilen mahkeme kararının, masrafları tecavüz eden tarafından karşılanarak, ilgililere tebliğ edilmesi ve kamuya ilan yoluyla duyurulması taleplerinde bulunabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder