16 Mart 2015 Pazartesi

Brian Lichtenberg, LLC vs Alex & Chloe

2000 yılında tasarımlarını oluşturmaya başlayan Brian Lichtenberg; California, Los Angeles merkezli Amerikalı moda tasarımcısıdır.  Tasarımları Los Angeles, Londra, Milano ve Paris'teki özel butikler ve mağazalar aracılığıyla satılmaktadır. Aynı zamanda da Alex&Chloe’nin kurucularındandır.

Alex&Chloe takı ve kolye tasarımları da dahil olmak üzere moda tasarımcılığı yapan ABD’li moda şirketidir. Kurucuları arasında Brian Lichtenberg’ de bulunmaktadır.  Brian’ın kardeşi Christopher Lichtenberg’de halen Alex&Chloe’de tasarımcı olarak bulunmaktadır.

Tasarımcı Brian Lichtenberg parodi diye tabir edilen başkasına ait çalışmaların çeşitli versiyonlarını (genellikle gülünç) ve benzerlerinin tasarımlarını gerçekleştirir ve satışa sunar.

Hermés  için “Homiés”, Gucci için “Bucci”, Balmain için “Ballin Paris” vb. gibi ibarelerin yer aldığı çeşitli tasarımlardır.




Parodi ABD Telif Hakkı Kanunu’na göre tanımlanmış ve yasal sınırları çizilmiş olan bir kavramdır.

Brian Lichtenberg parodi diye tabir edilen tasarımlarının birebir olarak Alex&Chloe’nin de satışa sunduğunu fark eder.

Aynı ürünler aynı zamanda hem Brian Lichtenberg’in hem de Alex&Chloe’nin internet sitelerinde satışta bulunmaktadırlar.

İlk olarak; 25 Şubat 2013 yılında Brian Lichtenberg, Alex&Chloe’e ilgili tasarımların üretimini ve satışlarını durdurması için ihtar gönderir.

Alex&Chloe’den cevap alamayan Brian Lichtenberg Mart 2013 tarihinde, 100 milyon dolarlık tazminat talebi ile Los Angeles Yüksek Mahkemesi’nde Alex&Chloe’e dava açar.

Brian Lichtenberg kendisine ait olan parodi tasarımlarının özellikle kardeşi Christopher tarafından birebir kullanıldığını iddia eder.



Christopher Lichtenberg ise bu tasarımların Alex & Chloe’ye ait olduğunu, asıl Brian Lichtenberg’in haksız yere kullandığını ve taklit ettiğini iddia eder.

2013 yılı sonlarına doğru ise Alex&Chloe, Brian Lichtenberg’e karşı dava açar.

İki kardeş arasında açılmış olan karşılıklı davalar sonucunda süreç daha da uzayacağa benziyor.

Parodi tasarımlar ABD Telif Hakkı Kanunu’na göre tanımlanmış ve yasal sınırları çizilmiş olan bir kavramdır. Bu çerçevede parodisi yapılmış olan tasarımların başkası tarafından birebir veya ayırt edilemeyecek kadar benzerinin kullanılması ihlal sebebi olabilir diyebiliriz.

Mevcut vakada her iki tarafta hak sahipliği iddiasında bulunmaktadır.

İddiasını ispat edebilen taraf, yani hak sahibi olan taraf bu sürecin kazanını olacaktır.

ABD Telif Hakları Yasası’nda 1. Bölüm, 107.kısımda “Parodi” diye tabir edilen kullanım ile ilgili olarak sınırlar çizilmiş olup tanımı yapılmıştır. Kanuna uygun olarak kullanımlar söz konusu olabilecektir.

Türkiye’de ise benzer şekilde ilgili kanunda “parodi” ibaresi yer almaktadır. Kanundan ve yönetmelikten kaynaklanan sınırlamalardan birisi olarak ifade karşımıza çıkmaktadır. Eser Sahibinin Haklarına Komşu Haklar Yönetmeliği, madde 24, “Bağlantılı Hak Sahiplerinin Şeref, İtibar Ve Kişilik Haklarını Zedeleyen Parodi Ve Karikatürler”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder