7 Şubat 2015 Cumartesi

Skechers vs Asics

Asics; (“anima sana in corpore sano” yani "sağlıklı bir bedende sağlıklı bir zihin"), spor malzemeleri satışı yapan Japon menşeli firmadır. Futbol, koşu ayakkabısı, tenis, badminton, squash, dövüş sanatları, kriket, golf, güreş, atletizm, voleybol ve diğer birçok spor için tasarlanmış spor malzemelerinin yanı sıra çanta ve diğer aksesuar malzemelerinin de üretimini ve satışını yapmaktadır.

Skechers; erkek, kadın ve çocuk ayakkabıları tasarlayan, üreten ve satışını yapan ABD’li ayakkabı firmasıdır. Yurtiçi, uluslararası, perakende ve e-ticaret satışları ile birçok satış kanalını kullanarak 3000’den fazla ürünün satışı gerçekleştirir. Amerika’da ayakkabı denince akla gelen ilk markalardan biri olan Skechers, 1992 yılında Amerika’da Manhattan Beach’te kurulmuştur. Skechers bugün 140’dan fazla ülkede satış gerçekleştirmektedir.

2007 yılında, Skechers, Asics tarafından kendisine açılmış olan davayı kazandığını duyurur.

Kaliforniya Merkez Bölge Mahkemesi, Skechers’in şerit tasarımlarının Asics’in kullanmış olduğu ürünlerdeki şeritler ile benzerlik içermediğine karar verir. Asics firmasının tedbir talebini ret eder.


Bölge Mahkemesinin görüşüne göre, tasarımlar farklıdır ve karıştırılma ihtimali düşüktür. Aralarında yeteri kadar benzerlik bulunmamakla birlikte önemli farklılıklar mevcuttur.


Aşağıdaki sorular ışığında sizin kararınız ne olurdu?

·         Genel izlenimde belirgin farklılıklar var mı?
·         Farklılıklar mı daha çok yoksa ortak özellikler mi?
·         Bilgilenmiş kullanıcı gözünün bu iki tasarım için, ürünü veya üreticiyi karıştırma ihtimali var mı?
·         Skechers tasarımını oluştururken seçenek özgürlüğünü kullanmış mı?

Genel izlenimdeki belirgin farklılık değerlendirmesi bilgilenmiş kullanıcı gözüyle yapılacaktır. Bilgilenmiş kullanıcı ne normal bir kullanıcıdır, ne de uzman bir kişidir. Bilgilenmiş kullanıcı, söz konusu tasarımı kapsayan ürün hakkında bilgi sahibi olan ve daha önce o ürünü kullanmış, başka bir deyişle ürün hakkında deneyimi olan kişidir. (Av. Dr. Cahit Suluk)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder