1 Şubat 2015 Pazar

Seafolly vs City Beach (Fewstone Pty Ltd)

Seafolly; Peter ve Yvonne Halas tarafından 1975 yılında kurulan bir Avustralyalı mayo ve plaj giysisi tasarımcısı ve üreticisi olan firmadır.

Fewstone Pty Ltd (City Beach); City Beach 1985 yılında yine Avustralya’da kurulan mayo ve plaj giysisi tasarımcısı ve üreticisi olan markadır. City Beach markasının sahibi Fewstone Pty Ltd firmasıdır.

Seafolly kendisine ait oluşturulmuş olan 2010-2011 yılındaki tasarımların City Beach tarafından kullanıldığını iddia eder. City Beach’in çalışmalarının esinlenmeden daha fazlası olduğunu ve ihlale sebep olduğunu savunur.



Mahkeme çalışmaların benzerliklerinin çok yüksek olmamasına rağmen Seafolly firmasını haklı bulur ve City Beach’in 250.333 USD tazminat ödemesine, elindeki kalan ürünlerin de Seafolly firmasına teslim edilmesine karar verir.

Tasarımlarda kullanılan elemanlar, bunların kombinasyonu, benzer şekillerin kullanımı, benzer tarz ve unsurların pozisyonların kullanılması sonucunda ve de özellikle de bu hususun birden fazla üründe oluşturulması bu kararın verilmesindeki en önemli etken olmuştur.

6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 4. bölümünde (54 ve 63. maddeler) haksız rekabet hükümlerine ilişkin maddeler yer almaktadır. Haksız rekabet; hukuk düzenince kişiye tanınan iktisadi rekabetin kötüye kullanılması, kanuna ve dürüstlük kurallarına aykırı hareket edilmesidir. Haksız rekabet korumasının asıl amacı, haksız rekabete konu bir unsuru (iş mahsulü, ayırt edici ad ve işaret, tasarım vb.) korunması değil; haksız rekabetin önlemektir. Burada yasaklanan, bir hakkın ihlali değil, iktisadi rekabetin kötüye kullanımıdır. Ürünlerin karıştırılması ihtimalinin olduğu kadar üreticilerin karıştırılması ihtimali de haksız rekabet oluşturabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder