15 Şubat 2015 Pazar

Karen Millen vs Dunnes Stores

Karen Millen; İngiliz kadın kıyafetleri tasarımcısıdır. Kevin Stanford ile ile 1981 yılında kurdukları firmanın; İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya, Avusturya, Danimarka, Norveç, Rusya, İrlanda Cumhuriyeti gibi birçok Avrupa ülkesinde genelinde mağazaları bulunmaktadır.

Dunnes Stores; İrlanda Dublin merkezli bir perakende zinciridir. Yiyecek, giyim ve ev tekstili ürünleri ve aksesuarları satışı gerçekleştirmektedir. Kuzey İrlanda, İngiltere, İskoçya ve İspanya'da faaliyet göstermektedir. 

Karen Millen 2005 yılı aralık ayında aşağıdaki ürünün satışını gerçekleştirir.


Ertesi yıl, Dunnes ise aşağıdaki ürünü satışa çıkartır.


2007 yılında Karen Millen, Dunnes Mağazaları’na karşı ihlal iddası ile dava açar.

Karen Millen benzerliğin esinlemeden fazla olduğunu, tasarımının taklit edildiğini iddaa eder.

Dunnes ise bu tasarımın Karen Millen’ın olmadığını başka firmalarında kullandığını ve özgün bir tasarım olmadığını ve ayrıca tasarımın tescilli olmadığını iddaa eder.

Mahkeme esnasındaki incelemede; ürünler incelendikten ve tanıklar dinlendikten sonra, Karen Millen’ın çalışmasının özgün olduğu ve çalışmayı kendisininin oluşturduğu ortaya çıkar. Bunun üzerine mahkeme Karen Millen’ı hakkı bularak Dunnes’in iddaalarını ret eder.

Dunnes kararı temyize götürür. Fakat Yüksek Mahkeme’de Karen Millen’ı hakkı bulurak ihlalin gerçekleştiği kararını verir.  


2014 nisan ayında, yani tam 7 yılın sonunda, Yüksek Mahkeme’nin vermiş olduğu ihlal kararı ile süreç sona ermiş olur.

Şimdi gözler Dunnes’in ödeyeceği tazminatın miktarına çevrilmiştir.

Topluluk Tasarımları; yani Avrupa Birliği içerisinde bulunan tasarımlar bakımından, tescilli ve tescilsiz olmak üzere iki tür koruma şekli benimsenmiştir. Tescilli tasarımlar başvuru tarihinden itibaren azami 25 yıl korunurken; tescilsiz tasarımlar ise kamuya sunulmasından itibaren 3 yıl süre ile korunmaktadır. Böylece, tekstil ve moda gibi kısa ömürlü ürünlere sahip sektörlerin ihtiyaçlarına cevap verilmesi amaçlanmıştır. Türkiye’de ise ilgili kanun hükmünde kararnamede tescilsiz tasarımların korunmasından bahsedilmemiştir. Fakat tasarımın tescilsiz olması onun tasarım kararnamesinde belirtilen koşullardan muaf olduğu manasına gelmez. Tescilsiz bir tasarımın hangi şartlarla korunacağına ilişkin kurallar, sistemimizde yargı içtihatları yoluyla geliştirilmiştir. Tescilsiz tasarımların korunma yollarından en etkilisi ise haksız rekabet hükümlerine göre korumadır. Yargıtay tescili yapılmamış tasarımların özgün olması, tasarımı taklit edenin ürünün kaynağı konusunda karışıklık oluşturması ve tasarımın sahibinin kim olduğunun ispatlanması şartlarını aramaktadır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder