6 Ocak 2015 Salı

Smiley vs Wal-Mart



Smiley; 1971 yılında Franklin Loufrani tarafından oluşturulmuş bir çalışmadır. Loufrani'nin amacı, medyanın ve büyük şirketlerin müşterilerine pozitif duygular yaşatacak bir şeyler keşfetmektir. Aslında dediği üç şey vardır: Evrensel olun! Basit Olun! Pozitif olun!
Wal-Mart; Wal-Mart Stores Inc. Sam Walton tarafından kurulmuş dünya çapında şubeleri olan bir Amerikan perakende satış zinciridir. Amerika'nın birçok eyaletinde şubeleri vardır. Wal-Mart mağazalar zincirinde büyük çoğunluğu Amerika'da olmak üzere 2,1 milyon insan çalışmaktadır. 


2001 yılında Smiley şirketi ve Wal-Mart, Smiley logosu ile ilgili olarak uzun sürecek bir hukuki anlaşmazlık içine girer.

Wal-Mart gülen yüzün kullanılabileceğine dair Smiley firmasına dava açarken, Smiley ise Wal-Mart’ın kullanımları sebebi ile karşı dava açar. 


Nicolas Loufrani başkanlığındaki Londra'da bulunan Smiley World Ltd, dünyada satılan tüm Smiley ürünlerinin oluşturulmasında ve lisanslama işlemlerinde faaliyet göstermektedir. Smiley markasını/logosunu giyim, ev dekorasyonu, parfümeri, pelüş, kırtasiye, yayın ve tanıtım kampanyaları aracılığıyla gibi çeşitli sektörlerde lisans yoluyla kullanılmasına izin vermektedir.

Şirket, 2012 yılında 167 milyon dolar ciro ile dünyanın en büyük 100 lisans şirketlerinden biridir. İlk Smiley mağazası ise Aralık 2011'de Boxpark alışveriş merkezi Londra'da açılmıştır.


Uzun süren dava süreçlerinden sonra, 2010 yılına gelindiğin ise, Smiley ve Wal-Mart, Chicago Federal mahkemesine aralarında anlaşmaya vardıklarını bildirir.

Tarafların arasında yapılan anlaşmanın şartları gizli tutulmuştur.

Böylelikle yaklaşık 10 yıl süren hukuki süreç sonlanır.

Ayırt edicilik kazanmış veya tescilli olan bir logoyu kullanmak son derece risklidir. Bu; “gülen yüz” kullanılmayacağı anlamına gelmemektedir. İlgili hak sahiplerinin çalışmalarından farklı olduğu takdirde “gülen yüz” kullanılabilir. Çalışmalarımız tescilden veya ayırt edicilik kazanmış olan çalışmalardan ne kadar farklılaştırılırsa risk oranı da o oranda düşecektir. Bu sebep ile kendi gülen yüzümüzü oluşturmamız önemlidir.

Hali hazırdaki tescilli olan markaları kullanmak için ise lisans anlaşması yapılması gerekmektedir. 556 sayılı KHK, Lisans, Madde 20 - Tescilli bir markanın kullanım hakkı, tescil edildiği mal veya hizmetlerin bir kısmı veya tamamı için lisans sözleşmesine konu olabilir. Smiley lisansı ile ilgili olarak haklar Türkiye’de hali hazırda bir firmada bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder