9 Mart 2015 Pazartesi

Roger Dean vs James Cameron

Roger Dean; 1944 doğumlu İngiliz sanatçı, tasarımcı, mimar ve yayıncısıdır. Daha çok poster ve albüm kapakları tasarımları ile tanınmaktadır.

James Cameron; 1954 doğumlu, Titanik, Terminatör, Aliens ve Avatar gibi ödüllü Hollywood filmlerinin sahibi, Kanada’lı yönetmen, senarist ve prodüktör.

Özellikle, Rock grupları Yes ve Asia’nın albüm kapaklarının tasarımını yapan ve bunlar ile tanınan İngiliz sanatçı Roger Dean, uzun süredir çizdiği ve kullandığı yüzen adalar ve büyülü ağaçlar gibi eserlerinin James Cameron tarafından Avatar filminde kullanıldığını, kopya edildiğini iddia ederek James Cameron’a 27 Haziran 2013 tarihinde 50 milyon dolarlık dava açar.


Roger Dean, James Cameron’ın kasıtlı olarak çalışmalarını kullandığını ve yaygınlaştırdığını iddiasında bulunur. Kendi eserleri ile değerlendirmeler yaptığında, özellikle 1995 yılındaki çalışmalar arasında benzerlikler bulur. Tazminatın yanı sıra Roger Dean James Cameron’dan Avatar filminde kullanılan kolajlı görüntülerin yaratıcısı olduğunu belirten bir bildiri yayınlamasını da ister.

Bu dava Avatar için açılmış ilk dava değildir. 2011 yılında da Gerald Morawksi, Avatar’ın kendi fikri olduğunu öne sürmüş ve dava açmıştır. O davayı James Cameron kazanmıştır.

Mevcut davayı ise James Cameron mı kazanacak yoksa Roger Dean mi, bunu yakın zamanda görebileceğiz.

Şimdi hakimin siz olduğunu ve bu davadaki kararı sizin vereceğinizi düşünün. Aşağıdaki görselleri incelediğinizde kararınız ne olurdu?  






Fikir ve sanat eseri üzerindeki haklar münhasıran eser sahibine aittir. Hakkı kullanma ve hakta tasarrufta bulunma yetkisi sadece eser sahibinindir. Fikir ve sanat eserleri 5846 sayılı kanun ile korunmaktadır. Bu kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahiplerinin ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir. Telif haklarının ihlali halinde hukuk ya da ceza davası açılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder