26 Ekim 2015 Pazartesi

LITENS vs DAYCO


Litens Automotive, Kanada başta olmak üzere, uluslararası üretim gerçekleştiren, 1979 yılında Woodbridge, Kanada’da kurulan, güç iletim sistemleri ve komponentleri üreticisi, mühendislik ve tasarım firmasıdır.


Dayco; inşaat ve tarım sanayinde kullanılanlar da dahil, otomobil ve kamyonlar başta olmak üzere, çeşitli motor ürünleri ve tahrik sistemleri üzerine çalışan; araştırma, tasarım, üretim ve dağıtım gerçekleştiren bir firmadır.

Litens, 2013 yılında, Dayco Europe’a dava açtığını açıklar.

Litens’e göre; 2002 ve 2009 yılları arasında, 1.4, 1.9 ve 2.0 turbo disel Volkswagen ve Audi motorlarında kullanılmış olan, Dayco’nun üretmiş olduğu, otomatik kayış gergi (belt tensioner)mekanizmalarında patent ihlali gerçekleşmiştir.

Söz konusu sistem, Litens adına kayıtlı olan; EP1412659 (A1), US7285065 (B2) ve US7611431 (B2)numaralı patentler ile korunmaktadır.

Bu patentler Espacenet’te Litens adına kayıtlı olan yaklaşık 750 patentten sadece üçüdür.



Yaklaşık iki yıl sonra Litens ve Dayco anlaştıklarını açıklarlar.

Litens ve Dayco arasındaki yapılan anlaşmaya göre, Dayco ilgili ürünlerin üretimini durdurmuştur. Litens de bundan sonra ihlal iddiasında bulunmayacaktır.

Her sektörde patent başvuru sayılarının arttığını görmekteyiz. Patent başvuru sayılarının ve tescillerin artışı, patent ihlal vakalarını da beraberinde getirmektedir. Bu vakaların sonucundaki cezai yaptırımlar ise milyar dolarları rahatlıkla geçebilmektedir. Bu sebeple, yurtdışındaki bir çok patent ihlal davasında, tarafların anlaşma yaparak dava sürecini sonlandırması normal bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.


551 Sayılı KHK 136. Madde, Patentten doğan hakka tecavüz sayılan fiiller şu şekilde sıralanmıştır;

1.       Patent sahibinin izni olmaksızın buluş konusu ürünü kısmen veya tamamen üretme sonucu taklit etmek;
2.       Kısmen veya tamamen taklit suretiyle meydana getirildiğini bildiği veya bilmesi gerektiği halde, tecavüz yoluyla üretilen ürünleri satmak, dağıtmak veya bir başka şekilde ticaret alanına çıkarmak veya bu amaçlar için ithal etmek veya ticareti amaçla elde bulundurmak veya uygulamaya koymak suretiyle kullanmak,
3.       Patent sahibinin izni olmaksızın buluş konusu olan usulü kullanmak veya buluş konusu usulle doğrudan doğruya elde edilen ürünleri satmak, dağıtmak veya bir başka şekilde ticaret alanına çıkarmak veya bu amaçlar için ithal etmek veya uygulamaya koymak suretiyle kullanmak,
4.       Patent sahibi tarafından sözleşmeye dayalı lisans veya zorunlu lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devretmek,
5.       Birinci ve dördüncü fıkradaki fiillere iştirak veya yardım veya bunları teşvik etmek veya hangi şekil ve şartlarda olursa olsun bu fiillerin yapılmasını kolaylaştırmak,
6.       Kendisinde bulunan ve haksız olarak üretilen veya ticaret alanına çıkarılan eşyanın nereden alındığını veya nasıl sağlandığını bildirmekten kaçınmak.


551 Sayılı KHK 137. Madde, Patentten doğan hakka tecavüze uğrayan patent sahibi mahkemeden şu taleplerde bulunabilir;

1.       Tecavüz fiillerinin durdurulması,
2.       Tecavüzün giderilmesi ve maddi-manevi zararın tazmini,
3.       Tecavüz fiili ile birlikte üretilen veya ithal edilen ürünlere ve nevilerine el konulması,
4.       El konulan ürünlerin mülkiyetinin hak sahibine aktarılması
5.       Tecavüzün devamını önlemek amacıyla tedbir alınması (el konulan ürünlerin imhası vs),
6.       Mahkemece verilen kararın kamuya ilan edilmesini istemek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder